Bijna afgestudeerd en ondernemers-kriebels? Zet nu koers voor de volgende stap!

28 december, 2017 door Sjoerd de Bruijn

Het einde van je studententijd is in zicht en straks ga je écht kiezen welk pad je wilt bewandelen. Maar weet jij welk pad nu echt bij jou past? Ondernemer Sjoerd de Bruijn heeft een goed voornemen voor je: werk aan je visie. En zet de eerste stappen in die richting.

Alleen nog je afstudeerscriptie, en dan ben je vrij

De Kerstdagen zijn achter de rug en voor je ligt een nieuw jaar. En niet zomaar een jaar. Dit jaar sluit jij namelijk jouw studententijd af en begin je aan een nieuwe fase in je leven. Eerst nog even die afstudeerscriptie afmaken en dan ben je helemaal klaar voor het werkende leven. Na de zomer ben je eindelijk écht vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Kiezen voor corporate: het juiste pad?

Maar eh, weet je eigenlijk wel welke kant je op wilt? En met wie? De meesten van ons beginnen aan een studie met de verwachting dat ze daarmee een goede baan kunnen vinden. Misschien ben jij nu al aan het rondkijken op de banenmarkt. Of heb jij zelfs je oog al laten vallen op wat prestigieuze corporates.

Het kan heel goed zijn dat dit corporate pad voor jou het juiste is. Jij hebt niet voor niets de afgelopen 5 jaar moeten afzien en je door die stapels boeken heen moeten wurmen.

En dat je na al die karige studentenjaren wel behoefte hebt aan een goed inkomen is ook logisch. Zodat je je eindelijk een mooi appartement binnen de ring kunt veroorloven. Met een mooie leasewagen onder je kont. Inclusief een sportschoolabonnement van de zaak.

Toch?

Ik ben ervan overtuigd dat dit pad niet voor iedereen het juiste is. De ongemakkelijke waarheid is namelijk ook je bij grote corporates de eerste jaren vooral een veredelde secretaresse bent. Daar heb jij vast niet zo hard voor gestudeerd. Daarom daag ik je uit om op een andere manier naar jouw toekomst te kijken. En als jij aan het eind van dit artikel denkt: ‘yes, dat ben ik’, dan horen we graag van je.

De meesten van ons nemen de verkeerde route

We zijn geneigd om te focussen op WAT we allemaal willen hebben in het leven: een bedrag met zes nullen op onze rekening, een bruisend sociaal leven en een kast vol designerkleding of een dure sportwagen.

Meestal hebben we ook wel een idee over HOE we dit gaan bereiken. Met tijdig en veelvuldig solliciteren harken we vast een goedbetaalde baan binnen. En dankzij ons doorzettingsvermogen, ons netwerk en onze intelligentie komen we ongetwijfeld nog veel verder in het leven.

Op deze manier zit je straks op die felbegeerde functie en doe je precies waarvoor je bent opgeleid. En dan komt het: het besef dat dit het toch ook niet is voor je. Alsof jouw werkelijke kwaliteit onzichtbaar blijft en dat maakt je onrustig. Wat is dat toch, en wat moet je hiermee?

Durf je eigen visie te ontwikkelen – dan kun je écht alles bereiken

Naast de WAT- en de HOE-vraag bestaat er ook nog de WAAROM-vraag.

Waarom doe je wat je doet? Gebruik bij het antwoord daarop je creativiteit, verbeelding en gevoel. Dat lijkt misschien zweverig, maar juiste dat abstracte, creatieve en conceptuele denken kan je helpen om een uiterst sterke visie te vormen die je elke dag kan helpen.

Het vinden van je eigen ‘waarom’ begint met ontdekkende vragen over jezelf, zoals wat de meest impactvolle momenten in je leven geweest zijn.

Dus: stel je eens voor dat je na je studie die felbegeerde vaste baan krijgt en spring 5 jaar vooruit in de tijd. Lonkt het dan nog steeds?

Simon Sinek, geestelijk vader van The Golden Circle, legt het in zijn TED-talk (meer dan 36 miljoen views) nog eens voor je uit. Zijn boek ‘Find Your Why’ is ook een aanrader als je je meer wil verdiepen in dit onderwerp.

Jouw visie bepalen is de belangrijkste keuze die je moet maken

Het kennen van je visie is ontzettend belangrijk omdat je constant wordt geconfronteerd met keuzes die je moet maken. En elke dag komen er alleen nog maar meer keuzes bij. Het lijkt soms wel alsof iedereen vecht om jouw aandacht, van bedrijven en overheid tot familie en vrienden.

Elke keer dat je weer voor een keuze staat, zou je jezelf moeten afvragen: draagt dit WEL of NIET bij aan mijn visie? Zo niet, dan voelt het ook niet goed en dan is de keuze heel makkelijk: Niet doen!

Voor wie kies je? Voor jezelf of voor de Zuidas?

Heb jij zin om 40 jaar te gaan werken voor iemand anders?

Als iets in jou nu schreeuwt: NEE! is het slim om daarnaar te luisteren én ernaar te handelen. Zoals ondernemer Eelco de Boer het noemt: Unleash the Beast! Laat die stem eruit!

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hier niet naar te luisteren. Of te denken: dat komt straks wel. Later, als ik groot ben. Als ik binnen ben.

Maar realiseer je dit: het roer omgooien zal er met de jaren niet makkelijker op worden. Voor je het weet schieten de vaste lasten met twee auto’s en een tophypotheek door het dak, is jullie eerste kleintje op komst en moet je te midden van die storm dan ook nog eens gaan soulsearchen. Dit is niet de efficiënte route, helemaal niet voor jou als bijna afgestudeerde student, die nu op een kruispunt staat en nog alle kanten op kan.

Dus wat ga jij doen? Besluit je om naar het stemmetje, naar jouw beast, te luisteren en waag je de stap? Dan hebben wij een gouden kans voor je. En kies je het pad dat je leidt langs de Zuidas? Succes.

Zorg ervoor dat komend jaar jouw jaar gaat zijn, door te kiezen voor een leven met voldoening en te bouwen aan je eigen business. Meld je aan voor het programma van Traineeship Ondernemen.

Want om met Simon Sinek te spreken: Voldoening is een recht, geen privilege.

Sjoerd de Bruijn is founding father en directeur van The BootClub B.V. en één van de begeleiders van Traineeship Ondernemen.