Dit is wat de strakke voorbereiding van defensie jou als ondernemer oplevert

28 augustus, 2017 door Holger Breukink

Iedereen die gaat studeren of op dit moment aan het studeren is weet een ding zeker: vroeg of laat beland je in de hel die ‘groepsprojecten’ heet. Begrijp me niet verkeerd: ik werk graag samen en ben altijd bereid om nieuwe dingen te leren. Maar laat me je meenemen naar hoe de groepsprojecten er tijdens mijn master uitzagen. Want dan snap je een beetje waarom ik groepsopdrachten in deze context verschrikkelijk vind – en jij als echte ondernemer vast ook.

Een groepsproject ‘uitvoeren’ op de universiteit

Afgesproken om 9:00, ik ben er 8:55.

09:25 – De laatste is ook binnen. We kunnen aan de slag.

09:45 – Iemand moest nog koffie halen en iemand anders moest ineens naar de wc, waarna nog drie mensen moesten. Ik zeg niks.

10:15 – We hebben het nu al een half uur over hoe we gaan bepalen hoe we de opdracht gaan uitvoeren.

10:53 – Hoera, er is een taakverdeling! Nu de aanpak van de opdracht zelf nog.

11:15 – Iemand komt terug op de taakverdeling. Ik zeg wederom niks.

11:40 – ER STAAT NOG NIETS OP PAPIER!

12:05 – Tijd om te lunchen. We besluiten om morgen rond dezelfde tijd opnieuw bij elkaar te komen. Ik ga naar huis.

De twee vuistregels bij elk analysemodel

Oké, ik was natuurlijk al helemaal geïndoctrineerd door Defensie waar we leerden hoe je aan de hand van een simpel model snel en gemakkelijk een voorbereidende analyse kunt uitvoeren: het OATDOEM-model. Dit is wat Defensie gebruikt; er zijn vast andere modellen die net zo goed kunnen werken. Waar het om gaat is dat in dit model, of elk ander analysemodel, twee dingen van belang zijn:

  • Je voert ALTIJD een analyse uit voor een opdracht, ook bij kleine wijzigingen
  • En iedereen gebruikt exact hetzelfde model

Waar staat OATDOEM voor?

OATDOEM is (uiteraard) een afkorting en staat voor:

O – Oriëntatie

A – Analyse

T – Terrein

D – Dreiging

O – Overige (f)actoren

E – Eigen middelen

M – Mogelijke wijzen van optreden

Is het niet overdreven om elke project langs dit model te leggen? Nee, want het gaat erom dat je jezelf aanleert consequent te zijn in het gebruik ervan. Van eenvoudige klussen tot complexe en soms risicovolle trajecten. Op die manier verklein je de kans dat je iets over het hoofd ziet – zeker als je moe bent. En bovendien zorgt deze structuur ervoor dat je niet elke opdracht weer een nieuwe analysemethode moet uitvinden. Dat scheelt echt enorm veel tijd. Topondernemers besteden geen tijd aan bullshit. En onderling gekissebis over wie wat wanneer moet doen, zonder duidelijke richting of doel, valt 100 % onder bullshit.

Zo gestructureerd had het ook nog gekund

09:00 – We trappen af met een oriëntatie. Begrijpen we de opdracht goed? Heeft iedereen een goed beeld van het nut en belang? Welk einddoel heeft de docent hiermee voor ogen?

09:10 – Analyse. Zijn er deelopdrachten? Is er een deadline en een tussentijdse planning? Hoe lang moet dat rapport eigenlijk worden? Gaat ons dit lukken?

09:20 – Terrein. Voor deze opdracht moeten we een containerterminal ontwerpen. Waar gaan we dit doen? Hoe warm is het daar? Hoe diep is het water? Hoe hard waait het?

09:30 – Zijn er concurrenten (Dreiging)? Nee, gelukkig niet. Moest er nog bijkomen, zo’n groepsopdracht is al erg genoeg.

09:40 – Met welke wetgevende instanties moeten we rekening houden? Wat vindt de plaatselijke nudistenvereniging van de horizonvervuiling? Accepteert Greenpeace dat we het leefgebied van de geelbuikvuurpad met 2 procent inperken? (Overige (f)actoren)

09:50 – Onze eigen middelen: in totaal vijf personen, waarvan twee technisch tekenaars, een taalpurist, een Powerpointgoeroe met TEDx-ambities en een uitwisselstudent uit China wiens Engels met geen mogelijkheid te verstaan is. Verder 5 laptops, een whiteboard, een permanent marker (every f*king time!!) en een koffiekaart.

10:00 – Yes, er ligt een plan van aanpak. Helder geformuleerd, strakke timeline, iedereen weet wat hij of zij moet doen. Tijd om die terminal te ontwerpen (Mogelijk wijzen van optreden). De dag is nog jong. Let’s go!

Wil jij ook extreem goed voorbereid worden op succesvol ondernemerschap? Meld je dan aan voor het tweeweekse assessment dat elk jaar start in juni.