Elke ondernemer zou 3 tot 5 keer per week moeten sporten

3 september, 2020 door Farbod Sattarian

Als (beginnend) ondernemer zal je vast niet staan te springen om een extra taak aan je to do-lijst toe te voegen. Toch is het van groot belang om regelmatig wat sport en beweging in je routine op te nemen. Check daarom de tips van Farbod voor een vliegende start.

Omgaan met een nieuwe realiteit met weinig structuur

Ook ik kreeg er de eerste weken van het traineeship mee te maken; de grotendeels vaste en vertrouwde weekschema’s die ik tijdens mijn studie aanhield, werden vervangen door een volle en dynamische agenda met afspraken door heel het land: fotoshoots voor de collecties van QURC., trips naar onze fabrieken in Portugal en veel afspraken met designers. Geweldig natuurlijk, juist het ontsnappen aan die vertrouwde maar eentonige sleur is voor mij een van de redenen geweest om na mijn studie de keuze voor het ondernemerschap te maken. Maar in de drukte en dynamiek van het ondernemen kan het voorkomen dat je langzaam maar zeker je gezonde gewoontes uit het oog verliest.

Toch is het behouden van een gezonde levensstijl voor ondernemers een must. Praktisch alle wetenschappers zijn het er namelijk over eens dat je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker in je schoenen staat als je in topconditie bent. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Om je op weg te helpen geef ik je hieronder een overzicht van de voordelen van regelmatig sporten voor jou als ondernemer en leg ik uit hoe wij sport bij QURC. hebben geïntegreerd in onze werkweek.

Bewegen verhoogt je productiviteit

Een rondje hardlopen of een intensieve krachtraining draagt niet alleen bij aan het summerproof maken van je lichaam, het verhoogt ook je productiviteit net als goede voeding. Onderzoekers van de Universiteit van Leeds analyseerden honderden mannen en vrouwen op dagen dat zij wel een workout deden en op dagen dat ze dit niet deden. De uitkomst: het overgrote deel van de testgroep scoorde beter op het gebied van mentale performance en time management op dagen dat er gesport werd. Zij waren energieker gedurende de dag, hadden minder last van een dip na de lunch en haalden makkelijker hun deadlines. Start de ochtend dus met een workout, en boost je productiviteit om zo het maximale uit de dag te halen.

Sporten maakt stressbestendig

Ondernemen is multitasken, en als ondernemer heb je dan ook een hoop aan je hoofd: marketing, financiering, productontwikkeling, omzet en ga zo maar door. Geen wonder dat veel ondernemers op enig moment te maken krijgen met stressgerelateerde klachten. Maar wees gerust, door regelmatig te sporten kun je jouw stressbestendigheid enorm verhogen.

Het is daarbij wel belangrijk dat je plezier hebt tijdens het sporten, en jezelf dus geen prestatiedruk oplegt. Zelfs eenvoudige bewegingen dragen al bij aan het verminderen van je stressgevoeligheid. Dit komt doordat je lichaam onder andere een stofje genaamd endorfine aanmaakt tijdens het sporten. Endorfine wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd, en zorgt voor een euforisch en ontspannen gevoel. Sporten maakt je dus letterlijk blijer en gelukkiger waardoor het stress effectief tegengaat.

Door je lichaam lichtelijk te vermoeien slaap je beter (en je verbetert ook je humeur)

We hebben er allemaal wel eens last van: een nacht waarin je maar niet in slaap komt. De volgende dag ben je vaak onwijs moe, waardoor je je maar moeilijk kunt concentreren. En laten we eerlijk zijn, het komt je vriendelijkheid ook niet echt ten goede. Gelukkig voor jou (en de mensen bij jou op kantoor) kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren door regelmatig te sporten en zo je conditie te op te bouwen. Een goede conditie zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt en ook nog eens dieper slaapt. En hoe dieper je slaap, hoe beter jouw ‘batterij’ oplaadt.

Disclaimer: Omdat je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur in de uren na het sporten juist hoger zijn dan normaal, is het niet aan te raden om ’s avonds te sporten. Dat zorgt er namelijk voor dat je juist moeilijker in slaap komt. Sporten in de ochtend of in de middag zal dus tot de beste nachtrust leiden.

Sporten is voor ondernemers ook netwerken

Sporten is natuurlijk belangrijk voor iedereen, maar wist je dat de combinatie van sporten en netwerken jou als ondernemer nog succesvoller kan maken? Maar liefst 85% van de ondernemers in Nederland doet aan sport (tegenover 53% van de niet-ondernemers). De kans dat je een toekomstige zakenpartner tegenkomt en hiermee aan de praat raakt in de sportkantine, op de golfbaan of na je Zumba-les is dus best groot. En wat is er als ondernemer nou belangrijker dan een goed netwerk?

Neem je workouts op in je weekplanning

Genoeg redenen om sporten in je wekelijkse routine op te nemen dus. Maar hoe kun je nu het beste je workouts plannen in je volle en regelmatig veranderende agenda? Bij QURC. doen we dit door elke ochtend de werkdag te beginnen in de sportschool, waarbij we tijdens het trainen de belangrijkste doelen voor de dag bespreken. Zo gaat er geen tijd verloren, en beginnen we de dag energiek en gefocust.

Door ’s ochtends vroeg te trainen voorkomen we ook dat plotselinge afspraken of telefoontjes onze training verhinderen. Zorg dat je er achter komt welk moment van de dag voor jou het beste werkt, en plan je workouts. En ik herhaal het nog maar een keer: kies voor sporten en activiteiten waar je plezier in hebt. Zo bereik je de beste resultaten en blijf je gemotiveerd!

Ondernemen is heel hard werken. Bij Traineeship Ondernemen leren we je om de juiste balans te vinden tussen in- en ontspanning. Wil jij een jaar gecoacht worden door topondernemers? Meld je dan aan voor het volgende toelatingsassessment van Traineeship Ondernemen.