Hoe je een succesvolle CEO wordt? Begin bij de O!

3 juni, 2017 door Sjoerd de Bruijn

Zonder enige voorbereiding op reis gaan: zou jij dat doen? Het is wel de manier waarop veel startende ondernemers hun business aanpakken. Ze proppen hun koffer vol en zien wel waar het vliegtuig strandt. Gewapend met een ge-ni-aal idee en een uit-ste-kend businessmodel gooien ze alle lijnen uit en wachten vervolgens af tot er iets gebeurt.

Hoort er een beetje bij toch? Bij het avontuurlijke van het ondernemerschap? Nah. Deze ‘cowboy’-methode kost startende CEO’s vooral heel veel tijd, energie en geld.

Daarom zijn wij het Traineeship Ondernemen begonnen, omdat we vinden dat startende CEO’s slimmer moeten ondernemen. Hoe? Door te beginnen bij de O van CEO. Namelijk de aanpak van de Officer, of officier. Specifieker: légerofficier.

Leren ondernemen dankzij het leger?

Het doel van het Traineeship Ondernemen is simpel: zorg ervoor dat startende ondernemers succesvol zijn en slagen in hun business. Want wij geloven dat het de ondernemers zijn die het verschil moeten maken in deze wereld. We leerden elkaar kennen op de officiersopleiding bij Defensie en daarna zijn wij allemaal begonnen met het opstarten van onze bedrijven. Al snel ontdekten we dat de militaire doctrine een uitstekende basis vormt voor succesvol ondernemen. Want de aanpak die Defensie hanteert om missies uit te voeren kun je een-op-een vertalen naar het opzetten van een succesvolle startup. De krijgsmacht heeft officieren om risicovolle onzekere missies te leiden; startups hebben CEO’s. De situatie is misschien anders, maar de principes zijn hetzelfde. Zowel een legerofficier als CEO moet leiding kunnen geven, strategisch kunnen denken en kansen zien én grijpen. Officieren volgen een training van vijf jaar voordat ze op missie gaan. Maar wie traint de CEO voor zijn eerste startup?

Slim ondernemen begint bij een goede voorbereiding

Wij zijn niet zo’n fan van de opvatting dat een échte ondernemer eerst een paar keer op zijn bek moet gaan voordat hij of zij echt succesvol kan worden. Daar geloven wij niet in, simpelweg omdat de cijfers ons iets anders vertellen: slechts 15% van alle ondernemers die ooit failliet zijn gegaan start daarna met een nieuw bedrijf. Met andere woorden: 85 % haakt af. Ben je ondernemer en ga je failliet? De kans dat deze ervaring van jou automatisch de tweede Richard Branson maakt, is bijzonder klein. In plaats van gierend van enthousiasme een willekeurig vliegtuig in te springen doet een échte (toekomstig) CEO er goed aan om te leren van ervaren reizigers.

Wat kun jij zoal leren van een legerofficier?

Het nemen van soms moeilijke beslissingen is everyday business, voor elke ondernemer én voor elke legerofficier. Maar hoe kom je tot een besluit? Veel ondernemerscowboys zetten vol in op één oplossing, de op-hoop-van-zegen-methode. Een officier pakt dat anders aan. Die kijkt eerst naar het probleem an sich en formuleert vanuit daar verschillende oplossingen. Te midden van een oorlog is het namelijk niet slim op één paard te wedden, of om je hele bataljon op één vijandelijk doel af te sturen. Ook een CEO houdt er rekening mee dat een bepaald scenario weleens anders kan uitpakken dan vooraf bedacht. Door tijdig bij te sturen en plan B (of C, of D) in te zetten voorkom je als CEO dat je nog meer kwijtraakt. Aan geld, aan tijd, aan energie of aan motivatie. Om deze reden is Besluitvorming een van de kerncompetenties van het traineeship.

Zo ontwikkel jij je tot succesvolle CEO

Loop jij rond met ondernemersambities en startupkriebels? Dan hoef je niet bij de krijgsmacht om succesvol te gaan ondernemen, want je leert alles over deze aanpak tijdens het Traineeship Ondernemen. Speciaal voor young professionals die écht succesvol hun business in de markt willen leren zetten. Check hier meer over de achtergrond van dit Traineeship.