Hoe kom jij erachter of je geschikt bent om te ondernemen? (deel 1)

30 september, 2017 door Holger Breukink

Ondernemer zijn, dat staat voor vrijheid. Voor je eigen regels bepalen. Voor zélf beslissen of je om 9.00 achter je computer zit. En zo’n toekomst zien veel pasafgestudeerden wel zitten. Logisch ook, want wie houdt ervan om strak aan de teugels gehouden te worden door een of ander zuur consultancybureau?

Ondernemerskansen en filosoferen over business ideeën

Ondernemen staat ook voor kansen zien in een altijd veranderende wereld. En als je een gat in de markt gespot hebt en daar dan een super app of killing dienst voor bedenkt geeft dat een fantastisch gevoel. Dat gevoel ervaar ik regelmatig wanneer ik met vrienden zit te filosoferen over business ideeën die nog ontwikkeld moeten worden en bedrijven die we liever gisteren dan vandaag uit de grond willen stampen.

In die flow zaten vriend Z en ik laatst toen we een biertje dronken op een zonnig terras. Wij fantaseerden erop los, over startup X die probleem Y zou gaan oplossen. En toen keek Z mij ineens midden in een zin aan en vroeg: “Denk jij dat ík eigenlijk een goede ondernemer zou zijn?”

Voorspellen of iemand een goede ondernemer is

Ik snapte wel waar zijn vraag vandaan kwam, want ik ben nooit te beroerd om een gokje te wagen. Maar mijn voorspellingen over iemands potentiële succes als ondernemer kloppen helaas slechts voor zo’n 50 procent dus ik pretendeer niet dat ik een alwetende businessgoeroe ben. En het is ook niet voor niets dat wij twee weken uittrekken voor het toelatingsassessment.

Ik antwoorde hem: “Eerlijk? Dat kan ik niet zomaar over iemand zeggen. Iemands succes als ondernemer hangt af van allerlei factoren.” Maar met dat antwoord nam Z geen genoegen. “Kom op, wat denk je? Ben ik geschikt of niet?” Nou gaan Z en ik way back en niet zonder reden. Dus ik zei: “Nee, je bent hoogstwaarschijnlijk niet geschikt om te ondernemen”.

Mijn vriend keek me licht geïrriteerd aan. Hoe durfde ik dat zo stellig te beweren?

Ervaringen uit het verleden zijn een goede voorspeller voor de toekomst

Voor de duidelijkheid: dit was mijn mening over de ondernemerscapaciteiten van Z. Ik wéét het natuurlijk niet zeker. Misschien is hij stiekem de nieuwe Elon Musk en heb ik dat gewoon niet door. Waar ik mijn mening over zijn ondernemerschap dan op baseer? Op de ontmoetingen die ik had met honderden ondernemers in de afgelopen jaren en de vele bedrijven die ik heb leren kennen. En mijn constatering dat een groot deel van deze organisaties niet beschikte over een leider met vaardigheden die een goede ondernemer zou moeten hebben.

Dit wil overigens niet zeggen dat ze niet succesvol waren.

Succes hebben hangt ook af van toevallig op de juiste plek zijn

Ik heb me regelmatig verbaasd over hoe winstgevend sommige organisaties waren, en hoe ze dat zichtbaar maakten met dure auto’s, dure advertentiecampagnes en dure adviezen aan anderen over hoe je een succesvol bedrijf opbouwt. Maar na een vlugge blik op hun ondernemersplannen kwam ik regelmatig tot de conclusie: dit bedrijf was toevallig op het juiste moment op de juiste plek.

“Is dat erg dan?” vroeg Z? “Ze boeken toch succes op deze manier?” “Dat is zo”, antwoordde ik, “en bij veel succesvolle bedrijven speelt dit een rol. Vergelijk het maar met de man die een winkeltje heeft in pikhouwelen en schoppen in Klondike, vlak voor de ‘Gold Rush’. Natuurlijk loopt hij dan binnen, al is het de slechtste zaakvoerder van het land. Maar dat wist deze man van tevoren vast niet, en op dat soort trends heb je ook weinig invloed. Want als de ‘rush’ voorbij is slaat de handel weer dood.”

“Snap ik”, zei Z. “Maar wanneer ben je volgens jou dan wel geschikt als ondernemer?”

Wat zegt een caféhouder tegen mensen die alleen maar willen plassen?

Ik dacht even na en vertelde hem toen het volgende verhaal:

“Ik reisde een jaar rond de wereld en onderweg zat ik regelmatig ergens in een café te werken. In die cafés hoorde ik altijd wel een keer iemand vragen of hij/zij even gebruik mocht maken van de wc. De meeste horecamensen doen daar moeilijk over omdat ze niet willen dat de deur platgelopen wordt door mensen die alleen maar komen plassen en niks betalen.

Tijdens deze bezoekjes heb ik alle mogelijke antwoorden gehoord op de vraag van mensen of ze even naar de wc mochten. En er was maar één antwoord dat mij direct vertelde dat de uitbater van dit café een echte ondernemer was.”

“En welk antwoord was dat dan?” vroeg Z. Ik grijnsde. “Als ik je dat moet vertellen is het inderdaad maar beter dat je in loondienst blijft werken.”

Stel je voor dat het jouw café is. Welk antwoord geef jij dan? En waarom? Bij Traineeship Ondernemen zoeken we mensen met een mening! Lees hier meer over het curriculum en lees hier wat volgens ons het beste antwoord is.