Hoe kom jij erachter of je geschikt bent om te ondernemen? (deel 2)

2 november, 2017 door Holger Breukink

Weleens met een volle blaas door de stad gelopen? Dan weet je dat het niet makkelijk is om zomaar een café binnen te glippen en naar de wc te gaan. Tenminste, niet zonder iets te kopen. Slim businessmodel van die caféeigenaren, zou je zeggen. Want als de nood hoog is, vormt een cola van 2,80 – ondanks het feit dat je geen dorst hebt – geen bezwaar. Nu zijn er verschillende redenen waarom iemand wel of geen goede ondernemer is en in dit geval denk ik dat deze caféondernemers niet handig bezig zijn. Ze laten namelijk een enorme kans lopen. Nieuwsgierig naar hoe dat zit? Lees snel verder.

Consumptie verplicht? Mag ik alsjeblieft niet gewoon naar de wc?

Als jij een horecazaak hebt wil je waarschijnlijk niet te boek staan als gratis openbaar toilet. Daarom hangen de meeste horecaondernemers een bordje bij de wc in de trant van ‘Toilet alleen voor klanten’ of ‘Consumptie verplicht.’ Maar (hoge) nood breekt wet, dus stel je even voor dat er ineens een dame voor je neus staat die vraagt of zij alsjeblieft naar de wc mag, zónder iets te kopen. Wat antwoord je dan?

Antwoord 1: “Sorry, onze wc is echt alleen voor klanten”

Ah, jij bent een hardliner. En je geeft een legitiem, maar risicovol antwoord. Waarom? Voor deze mevrouw heb jij als horecaonderneming nu afgedaan. Mooi niet dat ze ooit nog een voet bij jou over de drempel zet. Kortom: dit antwoord doet jouw (hopelijk) zorgvuldig opgebouwde imago geen goed. Bovendien is deze persoon op dit moment dan wel geen klant, maar zoekt zij misschien wel een leuke plek voor een bedrijfsborrel voor volgende maand. Voor 75 man.

Antwoord 2: “Natuurlijk mag u even naar de wc”

Vriendelijk van je, maar ook in dit antwoord schuilt gevaar. Want je hing dat bordje niet voor niets bij de wc. Voor je het weet staat de complete georganiseerde reisgroep van deze wc-gebruikster in een lange sliert door je café. Onhandig voor de bediening. Maar bovenal benadeel je betalende klanten. Die lazen ook allemaal het bordje ‘Toilet alleen voor klanten’ en vragen zich nu af of de bordjes ‘camerabeveiliging’, Tipping is not a place in China’ en ‘roken verboden’ ook met een korrel zout genomen moeten worden. Als jij in jouw zaak bepaalde regels stelt moet je ervoor zorgen dat ze nageleefd worden.

Antwoord 3: “De wc is eigenlijk alleen voor klanten. Maar voor u maak ik nu een uitzondering”

Bingo, met dit antwoord kun je behulpzaam zijn én aangegeven dat de caféregels onverminderd van kracht zijn. Goed voor je imago, klantenbinding en dus uiteindelijk ook voor je omzet. Had je dit zelf ook wel kunnen bedenken? Dan onderscheid je je van de meeste caféeigenaren en beschik je over een scherpe ondernemersgeest.

Laat jij ons zien hoe je als ondernemer vraagstukken oplost die een stuk uitdagender zijn? Daar zijn we benieuwd naar! Meld je nu aan voor het Traineeship Ondernemen.