Programma -Traineeship Ondernemen

Programma

Het Traineeship Ondernemen kun je zien als een indrukwekkende reis, waarin jij jezelf én de ondernemer in jou volledig leert doorgronden. Tijdens het traineeship reiken wij je de tools aan die jou maximaal gaan helpen om jouw startup tot een succes te maken.

We trappen af met een pittig assessment van twee weken. Sla je je daar doorheen? Dan volg je het traineeship (t.w.v. 30.000 euro) helemaal gratis en start je met het curriculum. Tijdens het theoretische gedeelte van zes weken leer je de basisvaardigheden die onmisbaar zijn voor alle ondernemers. Vervolgens ga je in een periode van twee maanden op bezoek bij vier succesvolle ondernemingen en leer je je inspirators kennen. In het derde deel van het traineeship ga je helemaal zelf aan de slag om je onderneming van de grond te krijgen. Nou ja, bijna helemaal zelf. Want ons team van professionele ondernemers en coaches begeleidt je hierin.

Curriculum

Het Traineeship Ondernemen duurt 12 maanden. De aspirant-trainees die als beste uit het toelatingsassessment komen, ontvangen van ons, naast het gratis traineeship, een investering (20.000 euro) en een goedkope werkruimte. Ze starten direct met het opzetten van een eigen onderneming. Gedurende het jaar volg jij als trainee lessen en cursussen die relevant zijn voor ondernemers. Daarnaast kijk je vier keer mee over de schouders van succesvolle ondernemers. Aan het eind van het traineeship presenteer jij jouw onderneming aan CEO’s, potentiële investeerders en aan ons. Het curriculum bestaat uit deze vier onderdelen:


Duur: 6 weken

In dit voltijds lesprogramma leer je om situaties te analyseren, efficiënt te communiceren en een écht effectieve projectplanning op te stellen. Je krijgt hiervoor o.a. les van de mentoren en gastdocenten van Defensie. Het is een intensieve periode waarin je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werkt. De theorie die je leert, pas je direct toe bij je eigen startup.


Duur: 2 maanden

Jij bouwt verder aan je bedrijf. Tegelijkertijd loop je vier keer mee met een andere DGA. Op die manier kun jij meekijken in de machinekamers van vier verschillende bedrijven die allemaal worden aangestuurd door ex-officieren. Zij weten dus precies hoe hun militaire skills hebben bijgedragen aan het succes van hun business. Aan het einde van deze periode kies je een mentor voor het derde deel van het traineeship.


Duur: 8 maanden

Klinkt lang, acht maanden? Vergis je niet: je hebt deze acht maanden hard nodig om van jouw bedrijfsidee een duurzame onderneming te maken. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Jouw mentor en andere ondernemers coachen jou tijdens dit proces.


Duur: 1 week

Je hebt in het afgelopen jaar alles van jezelf gegeven. Nu is het tijd om te evalueren hoe levensvatbaar jouw startup is. Na je presentatie wordt jouw bedrijf een week lang van voor tot achter doorgelicht door een team van ondernemers, waaronder je begeleiders. We kijken serieus naar de groeikansen van jouw onderneming en we nodigen iedereen uit om hier constructief in mee te denken. Als jouw bedrijf ons heeft kunnen overtuigen nemen we je op in onze startupgroep. En gaan wij samen op zoek naar investeerders zodat je écht uit kunt vliegen.

Video curriculum

Wat vinden de trainees er zelf van?

Het volgende assessment start op 7 juni 2021.


ASSESSMENT

Oké, vergeet alle assessment-rondes die je ooit hebt overleefd: dit is het echte werk. Het toelatingsassessment van Traineeship Ondernemen duurt 270 uur. Je gaat aan den lijve ervaren hoe het voelt om te slagen en te falen.

Twee weken lang dagen we je uit om over je fysieke en mentale grenzen heen te gaan. Uiteraard met als doel om bij de beste 4% te eindigen en die felbegeerde investering van 20.000 euro binnen te halen.

Waarom? Je leert jezelf pas echt kennen in stresssituaties, tijdens extreme vermoeidheid of in onzekere en veranderlijke omstandigheden.

DUS WAT GAAN WE DOEN?

Onze specialisten – coaches, sportinstructeurs, psychologen – starten met fysieke en mentale tests. Hiervoor gebruiken we technieken uit de basistraining voor officieren.

Vervolgens krijg je als groep opdrachten en oefeningen die je gezamenlijk moet uitvoeren. Wij laten je ervaren hoe uitputting jou en de anderen beïnvloedt in jullie manier van communiceren. Tegelijkertijd helpen we je met tools om, ondanks de vermoeidheid, je communicatievaardigheden op peil te houden en samen tot een beter resultaat te komen.

Het doel van het assessment is om zoveel mogelijk over jezelf te leren. Dus besteden we veel aandacht aan het evalueren van situaties. Waarom is het niet gelukt om een bepaald doel te behalen? Wat zou ik kunnen veranderen om het doel wel te halen? Wat vinden anderen van mijn optreden? Zien zij mij zoals ik mezelf zie?

Video assesment

Jouw grenzen, onze verantwoordelijkheid

Over je grenzen durven gaan vraagt moed. En maakt je kwetsbaar. Daarom zorgen wij er altijd voor dat een team van professionals jouw welzijn in de gaten houdt.

Waarom dit assessment?

Wij geloven dat je pas succesvol kunt ondernemen als je jezelf écht kent. Wij geloven alleen niet dat een kantoor met systeemplafonds daarvoor de geschikte plek is. Of dat die stapel formulieren die je krijgt ons écht vertelt wie jij bent. Want wanneer je uitgerust en ontspannen bent zul je vast goed presteren. Maar hoe gedraag jij je als weersomstandigheden en slaapgebrek jou belemmeren bij het behalen van je opdracht? Wij willen zien hoe je dán functioneert in een groep. En hoe je het overzicht behoudt wanneer de situatie chaotisch is en je uitgeput bent.

waardevolle levenservaring gegarandeerd

Op basis van dit assessment laten we de beste 30% van de aspirant-trainees toe tot het traineeship.
Zit jij niet bij die 30%? De kennis die je hebt opgebouwd over wat je sterke kanten en je valkuilen zijn neem je je leven lang mee. Want iedere deelnemer ontvangt een persoonlijke evaluatie van ons. En je hebt een bijzonder avontuur om op terug te kijken.
Zit je wel bij de selectie? Gefeliciteerd! Jouw avontuur begint na de zomervakantie. Dus rust nog maar even heel goed uit. Na de vakantie ontvang je een investering van 20.000 euro en een werkruimte in Amsterdam. En we starten. Om te beginnen met de inschrijving van jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel.

Het volgende assessment start op 7 juni 2021.

Kerncompetenties

Deze kerncompetenties vormen de basis die jou als trainee leert hoe je succesvol onderneemt.

Risicoanalyse

Elk project binnen dit traineeship, hoe klein ook, begint met een (risico)analyse. En deze analyse nemen wij heel serieus: het stappenplan dat je gebruikt is op de militaire doctrine gebaseerd. Dat betekent dat je fouten kunt voorkomen in plaats van ze herstellen. Je hoeft dus niet tien keer op je bek te gaan, hoeveel je daar ook van leert. Je kunt namelijk enorm veel strategisch voordeel behalen door niet meteen aan het werk te gaan, maar een stap terug te doen en het grote geheel te overzien. Think before you act.

Besluitvorming

Je kunt elk project op honderdduizend verschillende manieren aanpakken. Onze trainees leren hoe ze risico’s kunnen incalculeren als de situatie daarom vraagt. Én hoe ze waar mogelijk risico’s kunnen vermijden. Op een weloverwogen manier keuzes maken – besluitvorming – is o zo belangrijk voor een goede ondernemer. Als trainee leer je om succesvolle besluiten te nemen, door te trainen in de daarvoor ontwikkelde methodieken die de krijgsmacht ook gebruikt tijdens de officiersopleiding.

Projectmanagement

Wist je dat een goede ondernemer wel 5 tot 10 projecten tegelijk kan ‘managen’? En een niet zo goede ondernemer bij 3 projecten al aan zijn taks zit? Nogal een verschil, hè? Dit heeft alles te maken met wel of geen succesvol projectmanagement. Tijdens het Traineeship Ondernemen leer je hoe je een realistische projectplanning maakt en hoe je tijdens het proces soepel bijstuurt. Want hoe meer ruimte jij neemt om dingen uit te proberen, hoe groter de kans is dat je jouw startup goed van de grond krijgt.

Samenwerken

Hoe zorg je ervoor dat iedereen écht snapt waar jij naartoe wilt? Wanneer delegeer je en wanneer niet? Laat je ruimte voor inbreng van de groep, of geef je directief opdrachten? Bill Gates, Richard Branson en Elon Musk kunnen het –net als jij- ook niet alleen. Goed kunnen samenwerken is dus essentieel voor het doen slagen van jouw startup. Daarvoor heb je goede communicatieskills nodig en het inzicht in hoe je verschillende mensen het beste kunt benaderen. Tijdens het Traineeship Ondernemen trainen we jou hierin.

Volharding

Newsflash: veel van wat je gaat proberen zal mislukken. Dat is inherent aan het ondernemerschap. Daarom is het belangrijk dat jij leert omgaan met teleurstellingen. Moraal is doorslaggevend als je wilt slagen. Dat geldt voor legers die een oorlog willen winnen, en dat geldt voor ondernemers die hun bedrijf succesvol willen maken. Daarom trainen we deelnemers hierin. Zodat ze zich niet uit het veld laten slaan wanneer dingen mislukken, maar juist volhouden tot het einde.

Flexibiliteit

‘Geen enkel plan overleeft de startlijn’. Het is zo ongeveer het eerste dat je leert als je begint aan de officiersopleiding. Hoe vertaalt zich dat naar ondernemerschap? Door je flexibel op te stellen wanneer situaties onverwachts veranderen. En daarbij het overzicht te behouden. Stel je maar voor: je hebt een bedrijf en je wilt een reis gaan maken. Net op dat moment dient zich een gouden kans aan. Wat doe je dan? Trainees leren hoe ze hun flexibiliteit kunnen aanwenden om als ondernemer te groeien.

FAQ

Q: Ik wil me aanmelden voor het Traineeship Ondernemen. Hoe doe ik dat?

A: Je kunt je aanmelden voor het eerstvolgende assessment – op 7 juni 2021 - via het formulier op de website. Vul hier je gegevens in en je wordt binnen 48 uur door ons gebeld of gemaild. Je wordt verzocht om een korte vragenlijst in te vullen en deze terug te sturen met je curriculum vitae als bijlage. Het telefoongesprek, je CV en de vragenlijst kun je zien als de eerste assessmentronde. Op basis van je aanmelding nodigen we je per e-mail uit voor een interview (twee assessmentronde). Kort na dit gesprek krijg je te horen of je bent toegelaten tot het tweeweekse assessment (derde assessmentronde).

Q: Aan welke eisen moet ik voldoen om te worden toegelaten tot het Traineeship Ondernemen?
Q: Op welke locaties wordt het Traineeship Ondernemen gegeven?
Q: Kun je de Traineeship Ondernemen combineren met een fulltimebaan?
Q: Wat maakt dat tweeweekse assessment zo bijzonder (én moeilijk)?
Q: Moet ik fysiek in topconditie zijn om deel te kunnen nemen aan het assessment?
Q: 70% van de deelnemers aan het assessment valt af. Waarom zoveel?
Q: Hoe weet ik of het Traineeship Ondernemen wat voor mij is?
Q: Kost deelname aan het assessment of het Traineeship Ondernemen geld?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem contact met ons op.