Trainee Maarten over de eerste 6 weken van het traineeship

18 december, 2018 door Maarten Schram

Zo. De eerste zes weken van het traineeship zitten erop. Hierin heb ik me met de andere drie trainees gestort op de basisvaardigheden die je als ondernemer moet hebben. Niet alleen nuttig voor mij als ondernemer, maar ook als mens. Want deze zes weken hebben mij ontzettend veel bijgebracht over het belang van planning, routine en persoonlijk onderhoud. En bovendien heb ik mezelf als ondernemer een stuk beter leren kennen.

Vrijmibo? Nee, sportschoenen mee

Het was in de eerste week van het traineeship. Alles was nieuw en wij, de trainees, waren meteen aan het werk gezet met de vele lessen die we kregen. Kortom: de eerste stappen waren genomen. En we wisten ook dat we nog een lange weg te gaan hadden. Op donderdag kregen we te horen dat we de volgende dag iets speciaals moesten meenemen, namelijk onze sportschoenen. Tja, en dan weet je wel hoe laat het is.

Structuur, rust en focus als tegenwicht voor stress en drukte

En inderdaad: vrijdag moesten we aan de bak. Zonder al te veel te verklappen draaide het vrijdag om ons loopvermogen. En op een van de mooiste plekken in Amsterdam gingen we de strijd aan met onszelf. Dit was niet zomaar even sporten, eerder een persoonlijke opdracht over uithoudingsvermogen. Iets waar we gedurende de eerste 6 weken aan zouden werken. En meteen een heel belangrijke les voor mij.

Het traineeship wilde ons laten inzien dat een gezonde levensstijl belangrijk is voor succesvol ondernemen. Door elke dag te starten met sporten ben ik stressbestendiger, helderder en actiever. Daarnaast daagt het traineeship mij nog verder uit om écht boven mezelf uit te stijgen.

Voorbereidingen treffen in plaats van uit de heup schieten

Ambitieus ben ik altijd al geweest. Ondernemend ook. Eerder had ik een softwarebedrijfje waar mijn zakenpartners en ik succes mee hadden. Dus ik dacht dat ik wel al wist hoe het werkt als je ondernemer bent. Grappig genoeg zie ik, dankzij het traineeship, met terugwerkende kracht in dat we waarschijnlijk heel veel kansen hebben laten liggen. We verloren veel snelheid omdat we onvoldoende rekening hielden met allerlei factoren. Van nature ben ik namelijk gewend om uit de heup te schieten en we hielden ons weinig bezig met kansen en risico’s. De beslissingen die we maakten werden genomen op basis van onze intuïtie.

Dat is in schril contrast met hoe ik nu aan het ondernemen ben. Goed voorbereiden is niet mijn sterkste kant en via het traineeship maakten we kennis met het militaire analysemodel OATDOEM. Het voelde voor mij in eerste instantie overbodig, om iedere beslissing telkens langs dit model te leggen. Maar doordat ik me op zo’n gedegen manier kon voorbereiden wist ik in dit stadium alvast wat risico’s te verkleinen. Voor mijn bedrijf Jopp B.V., een uitzendbureau voor getalenteerde mensen, signaleerde ik dat ik een aantal licenties nodig had. Deze kenden een lange aanvraag- en verwerkingstijd en dus was het zaak om dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Strakke planning, harde leermomenten en eindelijk écht uitgedaagd worden

Nog een heel belangrijke les voor mij was het maken van een écht goede planning. Waarin je niet alleen de bekende afspraken opneemt maar ook de taken waarvan je nog niet weet hoe lang ze duren. In het begin kreeg ik de helft van mijn to-do-list niet af. Maar gelukkig kun je het inschatten van tijden trainen en inmiddels weet ik door ervaring een stuk beter hoe lang bepaalde dingen duren. Het geeft een kick om te merken dat iets qua tijd goed uitkomt.

Doordat ik 12, 13 uur per dag bezig ben met Jopp word ik echt gepusht om er helemaal voor te gaan. Dat heeft wat harde leermomenten opgeleverd voor me. Want de focus ligt niet – zoals altijd – op wat je al goed kunt, maar wat je nog níet goed kunt. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat alles me is komen aanwaaien, in de zin van dat ik nergens echt heel erg mijn best voor hoefde te doen. Nu merk ik pas echt wat het betekent om uitgedaagd te worden.

Dit heeft mij als ondernemer én als mens doen groeien. Ik ben nog beter en nog gerichter aan het zoeken. Naar een betere sporttraining om nog sterker te worden, naar een nog betere manier om mijn bedrijf te leiden. Ik ben veel ambitieuzer geworden dan ik eerst was. Dankzij het sporten heb ik meer rust en overzicht, dankzij de lessen heb ik meer drive discipline. En dit brengt me structuur, rust en focus op hetgeen waar ik me voor had aangemeld: mijn bedrijf Jopp BV.

Wil jij net als Maarten écht uitgedaagd worden als startende ondernemer? Meld je aan voor het volgende tweeweekse assessment van Traineeship Ondernemen dat start in juni.