Twintig manieren om je startup te financieren

3 november, 2019 door Holger Breukink

Je startup of scale-up financieren? Accelerators, subsidies of angel investors zijn een paar van de verschillende manieren. Check hier 20 opties die we voor je verzamelden.

Je startup financieren op 20 verschillende manieren

Tijd om financiering te zoeken voor je startup? Ja toch? Want je hebt je innovatieve business idee helemaal uitgedacht, het plan van aanpak is bijna to hot to handle en je team staat te trappelen om de wereld op z’n kop te zetten. Alleen de pegels nog. Maar waar haal je die zo 1-2-3 vandaan? Er zijn veel verschillende manieren om aan kapitaal te komen en jouw startup te lanceren. We zetten er hier maar liefst 20 voor je op een rijtje. Let’s go!

1. Bootstrappen – Zelf doen

Maar eh, weet je eigenlijk wel welke kant je op wilt? En met wie? De meesten van ons beginnen aan een studie met de verwachting dat ze daarmee een goede baan kunnen vinden. Misschien ben jij nu al aan het rondkijken op de banenmarkt. Of heb jij zelfs je oog al laten vallen op wat prestigieuze corporates.

Niet per se de makkelijkste optie, voor veel startups wel de toegankelijkste: ga bootstrappen. Oftewel, doe het zelf. Dat betekent dat je zelf zorgt voor je financiering, door bijvoorbeeld te freelancen naast je onderneming of je spaargeld te investeren. Alles wat je verdient (binnen of buiten je startup) en niet nodig hebt voor je levensonderhoud steek je in je bedrijf. Je kosten houd je zo laag mogelijk. Hoe? Door geen geld uit te geven aan een kantoorpand, werknemers of dure externe bureaus. Maar door een werkplek te huren in een co-working space, samen te werken met andere getalenteerde freelancers en je eigen administratie en marketing te doen met behulp van tools of automated programs. Eerder schreven we al waarom wij bootstrappen een hele goede manier vinden om je bedrijf mee te lanceren.

2. Vrienden en familie

We gingen op vakantie van het geld van ome Jan, zong Willeke Alberti. Fijn, zo’n ome Jan. Als je een ome Jan hebt (of een tante Truus) die loaded is, kun je vragen of hij je startup wil financieren. Het grote voordeel is dat je zo gemakkelijk aan startkapitaal komt. Daarnaast is het fijn dat je – naast een bedrag met vijf nullen – ook het vertrouwen krijgt van iemand die jou waarschijnlijk goed kent. Deze route heeft een informeel karakter, en daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken over de financiering. Ziet oompje lief dit als een investering of een lening? Wanneer moet die dan terugbetaald zijn en onder welke voorwaarden?

Financiering vanuit friends, family & fools is een sterke troef als je ook nog verder wilt kijken voor aanvullend kapitaal. Voor investeerders kan het een belangrijke voorwaarde zijn. Want als jouw eigen netwerk al niet gelooft in je bedrijf, waarom zouden zij dat dan wel doen?

Disclaimer: in het geval van de ome Jan die vakanties sponsorde wist niemand hoe hij ‘aan die centen kwam’. En uiteindelijk belandt ome Jan achter de tralies. Niks te klagen, niet naar vragen, zong Alberti. Dus vragen stellen over de inkomstenbronnen van ome Jan is wel zo slim.

3. Crowdfunding

Iedereen heeft een netwerk, een crowd. Als je dat weet te mobiliseren om je te helpen jouw business idee te lanceren kan dat je enorm op weg helpen. Wat heb je nodig? In ieder geval een goed verhaal waarin je vertelt waarom jouw onderneming echt het verschil gaat maken. Maar ook tijd en energie om je campagne online én offline aan te jagen. Er zijn verschillende platforms waar je jouw crowdfundingscampagne kunt lanceren, zoals Crowd About Now, Symbid en geldvoorelkaar.nl. Crowdfunding is niet alleen een slimme manier om geld op te halen, maar genereert ook veel aandacht voor jouw bedrijf en vormt dus onderdeel van een doordachte marketingstrategie. Ook een goed verhaal naar eventuele externe financierders toe. Want hiermee toon je aan dat je een product hebt ontwikkeld waar daadwerkelijk behoefte aan is.

Belangrijk is dat je vooraf vaststelt welk doel (geldbedrag) je wil behalen en dat je goed nadenkt over het type beloningen voor je je crowdfunders . Kunnen ze je product alvast pre-orderen, krijgen ze exclusieve toegang tot je lab of ontvangen ze aandelen in jouw bedrijf (equity crowdfunding)? Bij Björn Burgers, een volledig vegetarisch fastfoodrestaurant op het station van Breda, maakten we ook gebruik van crowdfunding. We boden de funders in ruil voor hun bijdrage een voucher voor een gratis burgermenu. Hierbij werd dus gebruik gemaakt van voorverkoop als beloning.

4. Banklening

Waarschijnlijk is de optie ‘bank’ ook door je hoofd geschoten als je nadenkt over hoe je je startup moest financieren. En misschien heb je hem meteen doorgestreept. Banken houden niet van risico nemen, toch? En lenen aan een startende onderneming is per definitie risicovol. Ja, en nee. Banken zoals de Rabobank, ING en ABNAMRO hebben tegenwoordig verschillende fondsen en kredieten voor startups. Dus als jouw business plan echt zo goed doortimmerd is als je beweert is deze route zeker een optie. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Sommige banken, zoals Knab, hebben zelfs een slimme manier gevonden om crowdfunding en lenen te combineren. Zij laten hun vermogende klanten via een zogenaamde crowdfundingrekening investeren in andere ondernemers. Bijkomende voordeel: als je genoeg funders weet te verzamelen, legt Knab 10% van de gevraagde investering bij.

5. Bridge loan of bruglening

Het woord zegt het al: deze kortlopende banklening dient ter overbrugging van een periode met weinig vermogen. Bijvoorbeeld omdat je een investeerder hebt gevonden die graag instapt, maar pas vanaf volgend jaar. Met de bank kun je bijvoorbeeld afspreken dat je een zakelijk krediet krijgt of een zakelijke creditcard die je kunt leegtrekken. Als je de hoge kosten die dit met zich meebrengt verrekent met de verwachte investering kan dit een handige optie zijn.

6. Overwaarde hypotheek

Wanneer je over een koopwoning beschikt met hypotheek, en je daar overwaarde op hebt, zou je kunnen kijken naar de mogelijkheid om vanuit die overwaarde je bedrijf te financieren. Het grote voordeel is dat de rentetarieven op dit moment zo laag zijn, dat je hierdoor een heel voordelige bedrijfslening hebt. Het loont de moeite om eens te informeren hoe je hypotheekverstrekker hierin staat (en – als die er is – de mede hypotheeknemer natuurlijk). Misschien kun je er niet het volledige benodigde bedrag mee financieren, maar wel een deel.

7. Angel Investors

Ook wel Business Angels genoemd. Dit zijn particulieren of ondernemingen die over voldoende vermogen beschikken en dit willen investeren in innovatieve startende ondernemingen. De risico’s nemen ze voor lief. Angel Investors investeren doorgaans op basis van de groeipotentie die ze in jouw bedrijf zien. In ruil voor hun financiële injectie verlangen ze meestal aandelen terug. Het grote voordeel van dit type financiering is dat je behalve kapitaal ook vaak toegang krijgt tot hun netwerk en kennis.

8. Incubators of accelerators

Ook deelnemen in een incubator of accelerator is een beproefde strategie om van start te gaan met je startup. Sommige geven je een startkapitaal mee (soms in ruil voor aandelen), andere bieden je geen geld maar wel coaching, toegang tot een netwerk of kantoorruimte. Er zijn grote verschillen tussen de accelerators en incubators, dus verdiep je goed om te kijken welke het beste bij je past. Eerder schreven we een blog waarin we een compleet overzicht geven van accelerators en incubators in en om Nederland.

In het kort nog het verschil tussen de twee: als je jouw business idee nog niet in de steigers hebt staan is het slim om te kijken naar een incubator. Hier krijg je de ruimte om je business idee te ontwikkelen. Ben je al wel op dat punt dat je gas wilt geven en wil gaan? Kijk dan naar welke business accelerator bij jouw en je bedrijf past.

Als je tot hier hebt gelezen en nu al weet dat dit voor jou dé optie gaat zijn, wacht dan niet langer en geef je op voor het toelatingsassessment van Traineeship Ondernemen.

9. Venture capitalists of investeringsfondsen

Veel startups dromen hiervan: een goed idee ontwikkelen en vervolgens een investeringsfonds tegen het lijf lopen die het zaakje wil financieren, waarna je business idee een groot succes wordt en jij binnenloopt. Inderdaad is de route van extern geld een goede, maar denk goed na of jouw bedrijf al klaar is voor deze stap. Je zou niet het eerste bedrijf zijn waar veel geld in wordt gepompt en dat na een tijdje wordt leeg getrokken door de zogenaamde durfkapitalisten.

Maar als je op het punt staat dat je product Product-Market Fit heeft, of je hebt geld nodig voor productontwikkeling (bijvoorbeeld in Tech of Health) is deze optie zeker een de moeite van het onderzoeken waard. Check ook onder welke voorwaarden de VC’s willen investeren en wat ze daarvoor terug willen hebben. En lees nog een keer ons blog over motivaties om extern geld aan te trekken door.

10. Financieren via de overheid - Vroege fase financiering

Als je googelt op ‘startups financieren’ beland je waarschijnlijk snel op de website van de Kamer van Koophandel. Hun advies is uiteraard dat je kunt aankloppen bij Vadertje Staat. De overheid heeft namelijk verschillende regelingen en subsidies voor startende ondernemers. Bijvoorbeeld de Vroegefasefinanciering. Dit is een regeling waar je in cofinanciering gebruik van kunt maken en is bedoeld voor innovatieve ondernemers die nog aan de slag moeten met het ontwikkelen van een goed werkend businessmodel.

11. Financieren via de overheid – WBSO

Voor de Research en Development van je product – of je dat nou zelf doet of hier iemand voor inhuurt – maak je kosten. Denk bijvoorbeeld ook aan het ontwikkelen van onderzoeksapparatuur of prototypes. Je kunt dan in aanmerking komen voor WBSO, de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk. Het klinkt een beetje als iets uit het Jonge Woudlopershandboek van de Donald Duck, maar deze wet regelt dat je fiscaal voordeel geniet over je aftrekposten. Interessant voor startups, want zij ontvangen nog een extra voordeel hier bovenop.

12. Financieren via de overheid – Innovatiekrediet

Ondernemers die nog druk bezig zijn om hun product of dienst werkend te krijgen kunnen aanspraak maken op het innovatiekrediet van de RVO. Deze regeling is bestemd voor innovaties op het technische of klinische vlak, en voor ondernemers die nog geen omzet draaien maar wel al kunnen aantonen dat hun idee binnen afzienbare tijd (5 jaar) technisch te realiseren is.

13. Financieren via de overheid - Seed Business Angel fonds

Wie een innovatieve starter is op het gebied van Tech of op creatief gebied kan aankloppen bij een van de Seed Business Angel fondsen. In deze fondsen verstrekt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kapitaal aan investeringsfondsen wanneer ze het investeren in dit type startups. De overheid verdubbelt de inleg van de fondsen – en tegen gunstige voorwaarden voor de ondernemer. De overheid investeert maximaal 500.000 euro in deze ondernemingen. Voor bedrijven die meer kapitaal nodig hebben is de Seed Capital Regeling in het leven geroepen.

14. Financieren via de overheid - BMKB, Borgstelling MKB Kredieten

Vooral als je bij een bank wil aankloppen voor een lening, kan het helpen als je kunt aantonen dat andere partijen al garant willen staan voor jou. In het geval van de BMKB staat de overheid borg voor bedrijfsfinanciering van jouw onderneming. Voor startende en technologisch innoverende bedrijven zijn de voorwaarden nog gunstiger.

15. Financieren via de overheid – ROM

Zou jij jouw startup typeren als een innovatief bedrijf met de ambitie om de regio waarin je zit te versterken? Dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) van jouw provincie. Zij verstrekken risicokapitaal aan snelgroeiende regionale bedrijven. Check hier een overzicht van alle ROM’s.

16. Investeren via de overheid – Invest-NL

Nederland wil zijn beste beentje voorzetten in de transitie naar een duurzamere samenleving en roept daarom één loket in het leven waar duurzame ondernemers terecht kunnen voor alle financieringsproducten, een soort staatsbank. Voorwaarde is dat je bedrijfsactiviteiten te maken hebben met verduurzaming, energie, mobiliteit, voedsel en industriële digitalisering. Ook maatschappelijke organisaties kunnen hier terecht, de scope is dus nogal breed. Goed om te weten: het fonds bestaat nog niet. Maar houd het in de gaten.

17. Internationaal gaan

Gaat jouw startup grensoverschrijdend goed worden? Als je een groot innovatieproject hebt kun je eens gaan shoppen bij de verschillende Europese regelingen die er zijn. Enkele bekende zijn Eurostars, Horzion 2020 en INTEREG.

18. Voor de waaghalzen - ICO

Crowdfunding, maar in plaats van met euro’s of dollars in cryptomunten zoals bitcoins of tokens. Dat is Initial Coin Offering, oftewel ICO. Voor ondernemingen die zich al bewegen in de crypto currency wereld kan dit een logische route zijn om aan kapitaal te komen. Omdat deze geldstromen buiten het reguliere financiële systeem om gaan is de kans op oplichting en fraude groot. En het is vrijwel niet mogelijk om dit type financiering te ‘stapelen’ met andere kapitaalinjecties, zoals van een Angel Investor of een bank.

Private debt fondsen

Een private debt fonds verstrekt achtergestelde leningen aan MKB-ondernemingen. Om in aanmerking te komen, moet je winst maken, voldoende cashflow genereren en niet verder bij een bank terecht kunnen voor extra krediet. Je bent dus voorbij de startupfase, Bij dit type fonds kun je een bedrag tussen € 250.000 en € 10.000.000 lenen dat is bestemd voor groei, innovatie, bedrijfsovername of herfinanciering. Enkele bekende private debt fondsen zijn Swishfund, Qredits en Bridgefund.

NPEX

NPEX staat voor Nederlandsche Participatie Exchange, en is een effectenbeurs voor MKB-ondernemers die op zoek zijn naar (groei)kapitaal. Hierbij gaat het om bedragen tussen € 500.000 en € 10.000.000.

Dit zijn 20 van de beste manieren om je startup te financieren! Heb jij een nog innovatiever idee om aan kapitaal te komen voor je startup? Bring it on, meld je vast aan voor ons tweeweekse assessment in juni.