Verslavend leuk? Dit is de valkuil waar bijna elke ondernemer in trapt

29 november, 2017 door Jeroen van Wezel

Je eigen baas zijn, dat staat voor vrijheid. Maar klopt dat beeld wel, als je werkweken van 70 uur maakt en al 3 jaar niet fatsoenlijk op vakantie bent geweest? Veel ondernemers maken mee dat ze slaaf worden van hun eigen bedrijf. Net als ik. Hier deel ik hoe ik die ketens kon verbreken.

Weet jij van jezelf waarom je wilt ondernemen?

Is het jouw droom om succesvol ondernemer te worden? Bedenk dan wat jouw drijfveer is. Je achterliggende motivatie kennen is ontzettend belangrijk wanneer je voor jezelf wilt beginnen. Dit helpt je om koers te houden op je ondernemersreis, vooral wanneer het flink gaat stormen.

Mijn drijfveer om te gaan ondernemen was: vrijheid. Uiteindelijk hielp dit mij om de grootste storm – slaaf zijn van mijn eigen bedrijf – het hoofd te bieden.

Dit waren mijn redenen om te gaan ondernemen

Vrijheid in het beschikken over geld en tijd. Dat is wat ik wilde bereiken door te kiezen voor het ondernemerschap. En dan vooral dat laatste. Want met mijn opleiding en achtergrond kon ik genoeg verdienen bij een baas. Maar die baas zou dan ook bepalen hoe ik mijn tijd moest gaan indelen en dat wilde ik niet. Ik wil liever zelf beslissen waar, wanneer en hoe ik mijn tijd besteed. Daarom was voor het mij een logische stap om te kiezen voor het ondernemerschap.

Ik ging ervan uit dat het met mijn kennis en ervaring niet zo moeilijk moest zijn om een onderneming te starten. Als ik mijn bedrijf een stevige basis zou geven zou ik er op die manier goed aan kunnen verdienen, dacht ik. En ik zou zelf bepalen wanneer ik voor wie aan de slag zou gaan. Zodra mijn bedrijf eenmaal goed zou lopen, zou het voldoende winstgevend zijn zodat ik nog meer vrijheid zou hebben.

En op papier klopte dit plan ook helemaal.

Alleen had ik even geen rekening gehouden met de impact die het ondernemerschap op je leven heeft.

Beginfase van het ondernemerschap: jij trekt de kar en moet blijven groeien

Dit is wat er gebeurt als je een eigen onderneming start: er komt ontzettend veel op je af en al deze processen – die jij moet managen – hebben tijd nodig. Je moet steeds zelf opnieuw het wiel uitvinden. Het maakt niet uit of je al ontzettend goed bent in wat je doet: jij bent de baas en dus moet jij de kar trekken. Daarom ben jij degene die enorm veel tijd moet investeren in je onderneming. En dan ben je meestal ook nog afhankelijk van derden, zoals leveranciers, investeerders of stakeholders.

Ik vond het dan ook heel logisch dat ik lange werkweken maakte. Ik was toch degene die hiermee was begonnen? Ik wilde graag resultaat zien van mijn harde werken, dus ik kon het me niet permitteren om er even een paar weken tussenuit te gaan. Ik was immers onmisbaar en nog niet waar ik wezen moest met mijn bedrijf. Ik kon het trouwens ook niet maken om geld uit te geven aan een vakantie, terwijl anderen afhankelijk waren van het succes van mijn onderneming.

Weerstand bieden aan de drang om te groeien was ook lastig. Had ik net besloten om voorlopig niet meer te investeren, diende zich weer een gouden kans aan. En dan paste ik mijn besluit aan. Want ja, deze trein kwam maar 1 keer voorbij en dan was ik toch gek als ik er niet op sprong? Dan nog maar even 2 jaar op een houtje bijten totdat ik mezelf écht zou kunnen toestaan om te genieten van de revenuen.

Zo werd ik slaaf van mijn eigen bedrijf

Ik zag mezelf als iemand die actief aan het ondernemen was. Die daar een kick van kreeg. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik geen vrijheid meer ervoer, financieel niet en ook niet qua vrije tijd. Want ik stak al mijn tijd en geld in mijn bedrijf en niet in mezelf. Mijn oorspronkelijke drijfveer, zelf beschikken over mijn tijd en geld, was naar de achtergrond verdwenen. Ik kwam tot de conclusie dat ik een slaaf aan het worden was van mijn eigen bedrijf.

Tijd voor een koerswijziging.

Tijd om af te kicken.

Afkicken van het ondernemen

Deze realisatie stelde me in staat om een nieuwe richting in te slaan. Ik bleef natuurlijk ondernemen, want dat zit nou eenmaal in me, maar ik ben gaan kijken hoe ik mijn tijd en geld kon gaan terugverdienen. Ik stond mezelf namelijk toe om afstand te nemen en keek kritisch naar waar ik mijn geld én tijd precies in investeerde. Zo leerde ik hoe het is als je bedrijf voor jóu werkt, in plaats van andersom. En zo leerde ik échte vrijheid ervaren.

Gestopt met werken, maar niet met ondernemen

En nu? Nu ga ik nooit meer naar mijn werk. Ik ervaar elke dag namelijk als een avontuur, waarin ik nieuwe mensen ontmoet en prille kansen verken. Dat voelt niet als werken, maar als leven. En lange vakanties zijn leuk, maar tegelijkertijd merk ik dat de onrust toeslaat. Want juist in de stilte raak ik geïnspireerd. Dan voelt het ongemakkelijk om daar vervolgens niets mee te doen. De combinatie work hard, play hard geeft mij om die reden veel meer voldoening dan lekker op de bank blijven zitten.

Maak de switch van verslaafd zijn naar verslingerd raken

Verslingerd zijn aan het ondernemen geeft mij en de meeste ondernemers ontzettend veel energie, maar een veelvoorkomende valkuil is dat je slaaf van je eigen bedrijf wordt. Misschien ga jij dit ook meemaken in jouw carrière, maar dat betekent niet per se het einde van je ondernemerschap. Ik heb dit proces namelijk ook ervaren als een soort loutering waar ik doorheen moest. En veel serieuze ondernemers met mij. Daarom vind ik het zelf niet zo interessant of jij als startend ondernemer deze valkuil kunt vermijden. Veel interessanter vind ik het om te kijken hoe je die verslaving vervolgens in je voordeel kunt gaan ombuigen.

Stoppen op je hoogtepunt? Oeps, te laat

Ambieer jij het ondernemerschap en hoop je dan dat je, als je een grote klapper maakt, op je hoogtepunt kunt gaan stoppen? Dan heb ik slecht nieuws voor je, want dan is het waarschijnlijk te laat! Ondernemen is namelijk ook verslavend leuk. In een ondernemersreis is de weg ernaartoe veel interessanter, spannender en leerzamer dan het doel op zich. En als je eenmaal begint wil je niet meer omkeren, maar juist weten wat er nog achter de horizon gloort.

Motiveert dit verhaal jou juist om te gaan ondernemen? Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken. Schrijf je nu in voor het programma van Traineeship Ondernemen en dan gaan wij jou helpen om zo efficiënt mogelijk een succesvolle ondernemer te worden.

Jeroen van Wezel is Managing Partner van KRAGT B.V. en één van de begeleiders van Traineeship Ondernemen.