Verstandige ondernemers luisteren altijd naar hun intuïtie

1 maart, 2018 door Jeroen van Wezel

Er zijn weinig posities waarin je zo kwetsbaar en tegelijkertijd zo krachtig bent als in je eigen onderneming. Want jij als ondernemer, dat is wie jij bent als persoon. En net zoals je persoonlijke keuzes op basis van je gut feeling maakt, zou je dat ook met zakelijke keuzes moeten doen. Maar ja, wat wéét jij nou helemaal?

Intuïtie: hoe werkt dat ook al weer?

Intuïtie is een manier van weten die je niet per se uit kennis, ervaring en lineair beredeneren haalt. Waaruit dan wel? Tja, dat is dus niet zo simpel. Sommigen noemen het ‘je onderbuikgevoel’, anderen hebben het over ‘dat stemmetje van binnen’. Maar hoe je het noemt doet er niet eens zoveel toe: het is veel belangrijker dat je als ondernemer leert te vertrouwen op je intuïtie! Bijvoorbeeld in je keuzes voor en met wie je werkt. Is het gevoel bij een klant of relatie niet goed? Dan kun je er vergif op innemen dat deze persoon je meer zal gaan kosten dan opleveren. Qua tijd en geld, en vooral qua energie. Been there, done that. Lees maar verder.

Ploeteren zonder rendement: de worsteling van de startende ondernemer

Groeien wilden we. Want met ons bedrijf ging het goed, maar net zoals bij elke startende onderneming was liquiditeit een ding. We waren al enkele jaren bezig en het was toch elke dag weer een worsteling om verder te komen. Elke zuurverdiende euro moest terugvloeien in het bedrijf: zelf konden we hier niet van genieten. En de echte grote plannen lagen stof te vangen op de plank, te wachten op financiering. Frustrerend natuurlijk: je wilt juist versnellen!

Toen diende zich een gouden kans aan. Zo’n once in a lifetime opportunity. Wat er gebeurde was dit: een relatie liet blijken interesse te hebben om te investeren in ons bedrijf. En zowel het banksaldo als de staat van dienst van deze persoon waren indrukwekkend. Klonk als een echte catch. Er was wel één voorwaarde: deze persoon wilde meedoen én meebeslissen in ons bedrijf.

Gezamenlijk versnellen of zelfstandig ploeteren?

Het feit dat we eindelijk onze grote plannen konden gaan uitvoeren was erg aantrekkelijk. Maar tegelijkertijd waren we bang dat onze zeggenschap en visie onder druk zouden komen te staan. Dit gevoel werd gevoed doordat de investerende partij niet echt onze bloedgroep had. Andere achtergrond, andere ambities en andere waarden. Wel kregen we de toezegging dat wij de kapiteins op ons schip bleven. Dit werd zelfs gewaarborgd in de statuten. Kortom: zakelijk gezien was dit écht geen verkeerde keuze. Maar toch. Moesten we dit wel doen? Want ons gevoel zei nog steeds: ‘mwa’.

Uiteindelijk hebben we niet naar onze intuïtie geluisterd, maar naar ons verstand, en zijn we met deze relatie in zee gegaan.

Twee jaar later hadden we spijt

En toen waren we ineens 2 jaar verder en hadden we spijt van deze keuze. De versnelling waar we op hoopten bleef uit. In plaats daarvan sijpelde onze energie in deze jaren weg naar eindeloze overleggen en het hoofd bieden aan verschillende visies die telkens weer met elkaar botsten. Ook konden we onze grootse plannen, voor ons dé motivatie om met deze persoon in zee te gaan, maar niet van de grond krijgen, omdat onze zakenpartner geen cent extra wilde steken in onze eigen projecten. Op deze manier kwamen we niet verder, maar bleven we steken. Dus exit zakenpartner!

Deze ervaring heeft ons een wijze les geleerd: ook een kans die rationeel gezien perfect is kan heel erg verkeerd uitpakken. En dat kun je doorgaans van tevoren wel aanvoelen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is te luisteren naar je intuïtie.

Dus ja, wat weet jij nou helemaal? In ieder geval veel meer dan je denkt.

Was getekend,

"Your intuition"

Ontdek wat jouw intuïtie je te vertellen heeft en meld je aan voor het assessment van Traineeship Ondernemen.