Food for thought: zo krijg je als CEO écht invloed op de productiviteit van je medewerkers

29 januari, 2020 door Gemma Schiphorst Preuper

Als CEO focus je vaak op kengetallen. Maar vergeet niet dat je voor een hoge productiviteit afhankelijk bent van productieve werknemers. Gezonde voeding hoort daarbij. Check daarom de tips van trainee Gemma.

Zo creëer je - letterlijk - een gezonde werkcultuur

We houden van hard werken, want dat past bij ons leven als ondernemer. Deze energie wil je graag overdragen aan je werknemers. Het liefst zou je willen dat jij én zij iedere dag superproductief zijn.

Work hard? Take care and eat well!

Maar laten we eerlijk zijn. Niemand, ook jij niet, beschikt over superkrachten. En niemand kan 24/7 productief zijn. Daarom is het ontzettend belangrijk om momenten van ontspanning in te bouwen. Voor jezelf en voor je medewerkers. Bovendien is het slim om eens écht goed te kijken naar wat jij en je team zoal op een dag eten en drinken. Gevulde koeken en frisdrank met veel suiker? Niet zo slim. Gezonde voeding is namelijk essentieel voor productiviteit. We gaan niet beweren dat je na aan een wortel geknaagd te hebben ineens veel efficiënter gaat werken. Maar het is wél bewezen dat een ongezonde leefstijl leidt tot een verlaagde productiviteit (bron). Laat die donut dus liggen, neem toch die wortel en lees dit blog van Gemma Schiphorst (Smoothies at Work) eens rustig door.

5 gezonde tips om productiviteit te boosten

Wij Nederlanders zijn niet zo gezond als je misschien zou denken. De richtlijnen voor groenten en fruit zijn respectievelijk 250 en 200 gram. Maar denk je dat jij dat eet op een dag? Waarschijnlijk niet, want nog geen 15% van de bevolking haalt deze hoeveelheden (bron: RIVM)! Als mensen slecht eten, bijvoorbeeld omdat ze weinig groenten en fruit nemen, kunnen ze last krijgen van vermoeidheid, slecht slapen en concentratieproblemen. Daardoor holt hun productiviteit achteruit. Niet bepaald handig als je een succesvolle onderneming wilt leiden.

Check daarom deze vijf simpele én supergezonde tips waarmee je jouw energielevel én dat van je medewerkers een flinke boost kunt geven.

1. Elk uur een glas water

Te weinig water drinken betekent te weinig energie hebben, heel simpel. En als we het over minder energie hebben, dan is dat flink minder: een watertekort van 2% kan al zorgen voor 20% minder energie! Hierdoor kun je klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en een sloom gevoel. Zorg er daarom voor dat iedereen minimaal elk uur een (groot) glas water drinkt, zodat de organen – waaronder het brein – in topconditie blijven.

Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er voldoende kannen water met glazen op de bureaus staan. Een bijkomend voordeel is dat jouw medewerkers vaker naar de wc moeten en daardoor regelmatig een loopje hebben.

2. Iedere anderhalf uur een kleine snack

Eet meer, maar minder! De gewoonte van drie keer per dag eten zit in onze cultuur en daardoor in ons systeem, maar eigenlijk is dit helemaal niet zo gezond. Want op deze manier zit er steeds 5 tot 6 uur tussen je maaltijden. En dat terwijl het suikergehalte in je bloed na 3 uur daalt. Daardoor is je energieniveau lager en je productiviteit dus ook.

Kortom: verdeel die drie maaltijden over meerdere, kleinere eetmomenten. En faciliteer geen superzware lunch met gefrituurde snacks. Maar stimuleer je medewerkers in het nemen van voldoende (gezonde) snacks als tussendoortje.

3. Ontbijten als een keizer

Hoewel de meningen over hoe gezond het wel of niet ontbijten is uiteenlopen, toont een aanzienlijk aantal onderzoeken aan dat ontbijten grote effecten heeft op je productiviteit door de dag heen. In deze review van Charles Spence lees je daar een voorbeeld van. Maar waarom is ontbijten toch zo belangrijk? Wanneer we wakker worden hebben we urenlang niets gegeten, daardoor is onze bloedsuikerspiegel laag. En hebben we geen energie, dan krijgen we vrij weinig voor elkaar.

Een voedzaam ontbijt vult je tekorten van de nacht weer aan en zorgt ervoor dat je je dag energiek start. Dus laten we de werkdag eens beginnen met een luxe ontbijt op kantoor! Dan is iedereen nog fris en hebben ze meteen goede energie om aan de slag te gaan.

4. Geen suiker meer bij de koffie

Ken je dat gevoel van moeheid, een verlaagde concentratie en zelfs het gevoel van honger of duizeligheid nádat je iets zoets hebt gegeten? Dat is de suikerdip. De suikerdip wordt veroorzaakt door een overcompensatie van de lever. Wanneer je iets eet dat hoog is in koolhydraten stijgt de hoeveelheid glucose in je bloed. Om dit te balanceren gaat je lever insuline aanmaken, waardoor je bloedsuikerspiegelweer weer daalt, maar net iets te ver. Daardoor kun je je dus slap en duizelig voelen.

Oké, skip dus de chocoladerepen, de roze koeken en de suiker in de koffie. Maar wat mag dan wel? Hieronder delen we ons advies over welke voeding jou en je team nou écht een ‘duurzame’ energieboost geeft!

5. Doe als Google en wees overvloedig met deze gezonde snacks

Fruit en groenten zijn altijd goed. Ze bevatten nutriënten die de aanmaak van dopamine stimuleren. En dopamine zorgt voor een gevoel van nieuwsgierigheid, motivatie en betrokkenheid. Dus zet een megafruitschaal en bakken met snackgroenten op tafel.

Bessen, zoals bramen en bosbessen, bevatten veel antioxidanten en die zijn goed voor je geheugen en motoriek. Én ze verlagen oxidatieve stress. Bessen zijn lekker om te snacken, maar kunnen ook goed in een juice of smoothie verwerkt worden.

Ook noten bevatten deze antioxidanten. En de vitamine E in noten verbetert de hersenfuncties. Bovendien zijn noten de ultieme tussendoorsnacks. Kies voor ongebrande en ongezouten varianten.

Eieren bevatten choline, een stof die de activiteit van neuronen stimuleert en daarmee het geheugen en de reactiesnelheid verbetert. Kortom: maak van elk bedrijfsontbijt een Paasontbijt.

Banaan is een ideale en makkelijke snack en bevat precies de hoeveelheid glucose die we nodig hebben voor een optimale concentratie. Ook zijn ze ideaal om in een smoothie te verwerken, dus zorg voor een blender in de pantry.

Volkoren rijst bevat een hoge dosis magnesium en daardoor is dit de perfecte productiviteitsbooster. Lekker als basis voor een lunchsalade met tomaat, komkommer, feta en olijven. En desgewenst met een extra ei. 😊

Ben jij net als Gemma van Smoothies at Work een ondernemer in hart en nieren en zorg je graag goed voor jezelf en de mensen om je heen? Vertel ons maar wat hierin jouw strategie is. Meld je aan voor het toelatingsassessment van Traineeship Ondernemen!